Gezond leven: stiekem weet iedereen wel dat het belangrijk is. Maar die lat? Die wordt dan meteen zo hoog gelegd. Van crashdiëten tot obsessief sporten en van strikte ochtendroutines tot verplicht badderen tussen het ijs. Dan is gezond leven ineens niet zo aantrekkelijk meer.

Het doel van stichting ‘Wat kies jij’ (founding father van de  Gezondste Regio) was om Noord-Limburgers te informeren over positieve gezondheid. Dat gaat namelijk verder dan goed eten en veel bewegen. Met als stip op de horizon dat deze regio in 2025 de gezondste regio van Europa is. Daarom schakelden ze ons in voor een regionale bewustwordingscampagne over positieve gezondheid.

Inmiddels is de stichting vanwege subsidies opgeheven.

Wij zorgden voor:
✓ Campagnestrategie
✓ Verspreidingsplan
✓ Campagnemanagement
✓ Contentontwikkeling
✓ Design

De keuze achter de campagneboodschap

Als het gaat om gezonder leven moeten mensen het toch écht zelf willen doen en kunnen volhouden. Daarom gingen we voor communicatie die inwoners inspireerde om mee doe doen. Met als belangrijkste boodschap in deze bewustwordingscampagne: kleine moeite, groot resultaat. Want er is vaak maar een kleine verandering nodig om al veel voor je gezondheid te kunnen doen. Zo informeerden we niet alleen over wat positieve gezondheid inhoudt, maar gaven we ook simpele voorbeelden uit de praktijk om kleine, gezonde switches aantrekkelijker te maken.

Geïnteresseerden vonden meer achtergrondinformatie over de 6 pijlers van positieve gezondheid via een actieplan op de Wat kies jij?-website. En via blogpagina’s gaven we handige tips en info over specifiekere onderwerpen.

De doelgroep bepaalt de boodschap in de testfase

Hoe goed je idee ook is: de doelgroep bepaalt uiteindelijk zelf op welke manier ze een boodschap willen horen. Daarom creëerden we een testplan voor Instagram en Facebook: verschillende keuzes, leeftijden, designs en teksten werden met elkaar gecombineerd. Deze testfase leverde al bijna 1,5 miljoen weergaven en meer dan 1.000 websitebezoeken op.

Hieruit konden we mooie conclusies trekken over wat het best werkt voor welke leeftijdsgroep: dé manier om het advertentiebudget in een later stadium te maximaliseren en de meeste aandacht per euro te creëren. Winst! Maar good, genoeg getest. Tijd om gerichter in te zetten op de best practices.

Marketingtip

Scheer niet je hele doelgroep over één kam: het ene deel van de doelgroep staat al meer open voor gedragsbeïnvloeding dan het andere. Houd de betrokken doelgroep warm door ze te overtuigen met kennis en argumenten. En bereik de niet-betrokken doelgroep met emotie en design.

Hoofdcampagne: zoveel mogelijk bereik en betrokkenheid

  • Social media

Met de resultaten uit het testplan ontwikkelden we nieuwe content, die 12 weken lang geadverteerd werd bij alle inwoners van Noord-Limburg. Daarnaast stimuleerden we mensen met een winactie om actief na te denken over hun leefstijlgewoontes. Het doel? Bereik en bewustwording creëren. En of dat lukte: want hiermee behaalden we meer dan 3,6 miljoen impressies en werd enthousiast meegedaan met de winactie.

  • Website

Op basis van onderwerpen die het best scoorden in het testplan, breidden we de blogpagina’s uit. Deze adverteerden we gericht op mensen met een interesse in gezondheid en personen die de website bezocht hadden, wat nog meer dan 11.500 extra blogbezoeken opleverde. En gemiddeld duurde een bezoek meer dan 1 minuut: er werd dus ook goed gelezen!

  • Offline zichtbaarheid

Bij een awarenesscampagne is het belangrijk dat de doelgroepen op zoveel mogelijk manieren en plekken in aanraking komen met de boodschap. Daarom zorgden we voor offline zichtbaarheid door de campagne-uitingen in te zetten via abri’s, buitenreclame (driehoeksborden), een snelwegmast en paginagroot in De Limburger. Hoeveel mensen dit gezien hebben? Dat is helaas niet met zo’n zekerheid te zeggen als de online campagne. Maar de advertenties triggerden zodanig dat 70 mensen de QR-code op de uitingen scanden voor meer informatie.

Het resultaat: 6 miljoen online weergaven en 20.000 websitebezoekers

We zorgden ervoor dat de Noord-Limburger niet meer om Wat kies jij? heen kon. Want inwoners zagen de campagne samen meer dan 6 miljoen keer voorbijkomen, zowel online als offline. Uit onderzoek waarin de naamsbekendheid van de Gezondste Regio gemeten werd (door Invior bij leden van de 8 Noord-Limburgse Tip-gemeenten), gaf één op de drie respondenten aan bewust in aanraking te zijn gekomen met een uiting van Wat kies jij?. De meest genoemde activiteiten zijn via De Limburger (16%), social media advertenties (12%) en langs de weg (9%). Mooi resultaat dus!

Met een boodschap waarvan bewezen is dat deze inwoners het meest aanspreekt, hebben we hopelijk meer mensen in Noord-Limburg bewust kunnen maken van positieve gezondheid. En zo hebben wij op onze eigen manier eraan bijgedragen dat wij in 2025 in de gezondste regio van Europa wonen en werken.

Lees meer over Anouk.

Marketingstrateeg en manager van deze campagne

Anouk is creatief marketingstrateeg en krijgt er energie van om klanten te helpen met hun vraagstukken. Van het bedenken van nieuwe ideeën tot het in de puntjes verzorgen van de uitvoering. Met enthousiasme, creativiteit, een vlotte pen en een flinke dosis humor gaat ze ieder project te lijf.

Maak kennis met: Anouk Bos

Marketingstrateeg